Selectează o Pagină

Vă invităm la deschiderea GALERIILOR CAROL din Oradea (str Horea, nr. 57), joi, 25 octombrie 2018, ora 18.00.
Daniela Făiniș este artistul invitat cu care noua noastră galerie își va deschide porțile.
Expoziția Light(s) este deschisa în perioada 25 octombrie 2018-15 ianuarie 2019.
„Daniela Făiniș este preocupată de redarea luminii pe care o surprinde în diferite ipostaze în natura înconjurătoare, fie că este vorba de instalații din plante sau de compoziții impresionante cu chipuri de îngeri. Încă din anii `90 instalațiile cu lumină și experimentarea posibilităților materialului precum transluciditatea porțelanului fosfatic sau versatilitatea porțelanului de Limoges au reprezentat o preocupare constantă pentru artista ceramistă. Forma stratificată a foițelor din porțelan creează niveluri de transparență și de interpretare. Pe suprafața porțelanului, D. Făiniș desenează cu albastru cobalt, face incizii sau intervine cu parafină favorizând trasparențe și intensități diferite de propagare a luminii.
Un element vizual pe care îl regăsim în expoziția D. Făiniș este ‘‘piatra de hotar’’, simbol care marchează un nou început, precum deschiderea Galeriilor Carol într-un nou spațiu, la Oradea, transmițând publicului un mesaj în care lumina este subiect și obiect al creației, rezonând la toate nivelele spirituale, într-un limbaj universal intitulat Light(s).” fragment din textul curatorial, Raluca Băloiu

Daniela Făiniş a debutat în 1988 pin participări la numeroase expoziţii internaţionale obţinând numeroase premii și distincții: Premiul I la Bienala Internaţională a Artiştilor Ceramiști, Aveiro, Portugalia (1997); medalia de aur la Concursul Internaţional de Artă Ceramică, Gualdo Tadino, Perugia, Italia (1989, 1990); Marele Premiu la Bienala Internațională Artele Focului, București (1998); mențiunea de onoare la Competiția Internațională de Ceramică de la Mino, Japonia (2002). În 2004 Daniela Făiniș a primit Ordinul Cultural al României.
Operele sale se află în muzee şi în colecţii din Belgia (în Colecția de Artă a Parlamentului European de la Bruxelles), SUA (în Colecția Atelierului de Ceramică din Philadelphia), Japonia (în Colecția Fundației care susține ceramiștii de peste Ocean, Tajimi, Gifu) și în România (în Colecția Muzeului Național de Artă Contemporană și a Muzeului Cotroceni).